Recensietijd! Ik ben inmiddels alweer een tijdje single en aan het daten, en dat maakte dat ik eindelijk Short Stories of a Single Girl van Simone Lucchesi heb gelezen. Ik ken Simone al een tijdje. Niet goed, maar goed genoeg om te weten dat het een super leuke meid is. We doen af en toe een samenwerking (Simone is de oprichter van The Black Sheep Indie) en het enthousiasme waarmee zij haar werk doet is zéér inspirerend. Ik vond het dan ook wel eens tijd om haar boek te gaan lezen.

En dat was best eng. Dit is de eerste keer dat ik een boek heb gelezen van iemand die ik ken, en vooraf was ik vooral bang: wat als ik het slecht zou vinden?! Hoe vertel ik dat? Gelukkig waren mijn angsten ongegrond, want ik heb enorm genoten van dit boek. En dan nog eens te bedenken dat dit een self published boek is. Ik kan daar alleen maar respect voor hebben.

Short Stories
Goed, dan nu over het boek. Short Stories of a Single Girl gaat over Saar, die vlak na de jaarwisseling (en dan hebben we het over minuten) haar relatie van 11 jaar met Milan uitmaakt. Niet alleen staat ze nu aan het begin van een nieuw jaar, maar ook van een nieuw leven. Ze verhuist van haar geboortedorp naar de stad, vindt daar een nieuwe baan, en met haar vriendinnen Nathalie en Lois aan haar zijde is ze klaar voor de zoektocht naar haar nieuwe liefde.

De titel – die overigens echt fantastisch is – doet het lijken alsof het om korte verhalen gaat, maar het is wel degelijk een roman. Toch, omdat er zoveel verschillende jongens en dates langskomen, lijken het ook een beetje short stories. Eigenlijk zijn het korte verhalen die subliem aan elkaar gekoppeld worden tot één geheel. Er is geen moment dat de overgang geforceerd overkomt en dat maakt dat het geheel heerlijk wegleest.

Daten is awkward, maar grappig
Toegegeven: ik moest een beetje inkomen. Het begin was nog wat cliché, maar al snel zat ik er helemaal in en kon ik niet meer stoppen met lezen. Saar heeft verschillende dates met jongens, die eigenlijk vroeg of laat allemaal rampzalig aflopen. Omdat ik momenteel precies in dezelfde situatie zit als het hoofdpersonage, was het voor mij enorm herkenbaar.

En bovenal ook hilarisch. De situaties waar Saar in beland zijn grappig en tegelijkertijd enorm awkward. Terwijl ik het las dacht ik meermaals “oh, ik hoop dat dit mij nooit overkomt”, terwijl ik ook heel vaak dacht “oh, dit zou zoooo iets voor mij zijn”.

Geloofwaardigheid
Wat me enorm aanstaat is dat Simone het verhaal vertelt zoals het is. Uitgelopen make-up, kots en poep, ingegroeide schaamharen of juist een hele bos: het komt allemaal langs en dat maakt het geloofwaardig. Een van de passages waar ik hardop om moest lachen: “Ja, ik weet het. Ik heb het vaker gezegd maar nu wist ik het zeker: ik was echt verliefd. Ik had nota bene diarree wanneer ik op het punt stond om met hem af te spreken. Als dat geen liefde was dan wist ik het ook niet meer.”

Gelukkig is het niet allemaal gezelligheid en lachen in dit verhaal, maar laat het hier en daar ook ruimte voor verdriet. Dat geeft het verhaal genoeg body, want single zijn is heus niet altijd feest. De verhouding tussen deze verschillende emoties is goed uitgewerkt en daardoor word je er als lezer helemaal door meegevoerd.

Short Stories of a Single Girl is al met al een heerlijk awkward boek. Perfect voor iedereen die momenteel actief aan het daten is, of voor iedereen die safe in een relatie zit en wil weten welke ellende ze absoluut niet hoeven te missen. Het (e-)boek is gemakkelijk te verkrijgen via The Black Sheep Indie, voor het zeer schappelijke bedrag van 4,99. Geen geld voor zoveel leesplezier!