Alexa Chung’s It is een boek waar ik best wel kort over kan zijn. Niet alleen omdat het een zeer kort boek is – het leest meer als een tijdschrift. Maar ook omdat het me inhoudelijk weinig raakte.

Ik vind Alexa Chung echt heel erg cool, laten we dat voorop stellen. Anders had ik dit boek natuurlijk nooit gekocht. Maar ik had gehoopt dat het me op een iets dieper niveau zou inspireren. Ik vind het moeilijk om te zeggen waarom dat niet is gebeurd.

Wellicht omdat Alexa’s inspiratiebronnen te ver van die van mij liggen. Dat is op zich niet erg, soms is nieuwe inspiratie iets wat zeer welkom is. Maar ik kon me er in dit geval te weinig in verplaatsen. Ze noemt namen als Margot Tenenbaum (gespeeld door Gwyneth Paltrow), Edie Sedgwick en Winona Ryder. Het zijn veelal actrices, fashion-iconen en muzikanten die de revue passeren. Prachtmensen, maar over het algemeen heb ik er persoonlijk weinig mee.

Wat ik wel heel tof vind in dit boek, is dat Alexa als persoon duidelijk naar voren komt: vrouwelijk maar stoer tegelijk. Ze is super knap, met voorliefde voor leren jassen, sigaretten en whisky. Daar hou ik van. Haar schrijfstijl is fijn om te lezen, hoewel de onderwerpen die ze bespreekt op sommige punten een beetje willekeurig zijn. Het grootste gedeelte gaat toch wel over, hoe kan het ook anders, fashion.

Het beeldmateriaal (tekeningen en foto’s) dat in het boek gebruikt wordt, is heel mooi. Het voegt een ‘feeling’ toe aan het boek. Maar het maakt het inhoudelijk nog wel ietsjes magerder, want dit vult de helft van de (al weinige) pagina’s.

Verwacht geen intens boek, maar meer een snelle weglezer waarin mode en inspiratiebronnen centraal staan. Je bent er binnen no time doorheen. Een boek dat hopelijk bij vele anderen horizonverbredend werkt.